Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen
Twitter
Onderdelen

A

A

A

U bent hier: Home Onderwijs en onderzoek Studiereis San Francisco

Studiereis San Francisco

Studiereis

Begin oktober bezocht een enthousiaste groep bestuurders, beleidsmedewerkers en onderzoekers drie instellingen in San Francisco die bekend zijn vanwege de wijze waarop zij integrated care, ofwel samenhangende zorg, organiseren (Zie deelnemerslijst).

De organisaties

Kaiser Permanente (KP) is met negen miljoen verzekerden de bekendste en grootste van de drie instellingen, en is zowel zorgverzekeraar als zorgaanbieder. Hierdoor komen schotten tussen de zorgaanbieders en tussen financieringsbronnen niet voor en ontstaan er vele mogelijkheden tot integratie van zorg en begeleiding. De verzekerden worden gezien als ‘members’, leden van de organisatie, en worden actief betrokken in de zorg voor hun gezondheid (niet ziekte!). Veel aandacht wordt besteed aan preventie: als de ‘members’ gezond blijven de ziektekosten laag. KP staat bekend om de hoge kwaliteit van samenhangende zorg die zij levert en het geïntegreerde ICT systeem dat zij gebruiken.

 

Het John Muir institute (JM) is een middelgrote zorgorganisatie (500 bedden) en wordt gefinancierd door meerdere zorgverzekeraars. Het ziekenhuis is erkend als ‘Magnet hospital’ wat inhoudt dat het zich onderscheidt door de hoge kwaliteit van de verpleegkundige zorg en de mate van patiëntgerichtheid.Dat was goed te merken tijdens de presentaties en rondleidingen die vooral gegeven werden door verpleegkundigen: de betrokkenheid bij-, en zorgzaamheid voor de patiënten was steeds goed merkbaar. Van integrated care is vooral sprake als het gaat om integratie van medische en maatschappelijke zorg en begeleiding. Integratie tussen het ziekenhuis en de eigen thuiszorg organisatie blijkt nog lastig.

Het Institute on Aging is een relatief kleine en volledig geïntegreerde organisatie die zich richt op (± 1200) ouderen met een verpleeghuisindicatie en een relatief laag inkomen. Doel van deze zorg en begeleiding is ervoor te zorgen dat deze mensen zo lang als mogelijk thuis kunnen blijven wonen. Dit doet men volgens het PACE model: Program of All-Inclusive Care for the Elderly. Medische als niet-medische zorg en begeleiding zijn geïntegreerd en sluit zoveel als mogelijk aan op de individuele wensen van de oudere. Deze zorg wordt betaald uit de door de overheid gefinancierde ‘Medicare’ (verzekering voor 65-plussers en mensen met beperkingen) en ‘Medicaid’ (verzekering voor mensen en families met een laag inkomen). De PACE zorg bespaart kosten door (relatief) minder bezoeken van ouderen aan de eerste hulp, minder heropnames in het ziekenhuis en minder ziekenhuisdagen, dan bij andere programma’s het geval is.

Wat maakte indruk?

Tijdens de studiereis zijn diverse interessante presentaties gehouden en veel indrukken opgedaan. Via onderstaande linken een korte beschrijving van deze indrukken door Klaske Wynia programmaleider SamenOud:

Alle presentaties

Met dank aan …

Deze reis kon alleen tot stand komen door de in alle opzichten indrukwekkende inzet van Ger Demper (Detra Tours) en de bijdragen van de medewerkers van de organisaties die we bezochten. Tijdens de voorbereidingen hebben de kennis en ervaringen van Nicolien Kromme in belangrijke mate bijgedragen aan de totstandkoming van het programma. Onvergetelijk zijn het enthousiasme, de motivatie, kennis en ervaring van de deelnemers aan de reis. Plannen voor een vervolg zijn al in de maak.

SamenOud

Het nieuwe zorgmodel SamenOud, dat we op dit moment realiseren en testen in Zuidoost Groningen, is onder andere geïnspireerd op de studiereis naar Kaiser Permanente die ik in 2007 maakte. In die zin was deze studiereis ook een evaluatie van SamenOud. In algemene zin denk ik dat met SamenOud een mooie basis is gelegd voor een toename in kwaliteit van zorg voor mensen met langdurige beperkingen. Deze studiereis, en de deelnemers daaraan, waren een bevestiging dat we op de goede weg zijn en dat in (Noord) Nederland veel potentie is voor verdere groei en ontwikkeling.

Klaske Wynia, programmaleider SamenOud

Nieuwsbrief
Inschrijven voor de digitale nieuwsbrief

BeterOud

BeterOud heeft de opdracht om succesvolle projecten uit het Nationaal Programma Ouderenzorg (NPO), waaronder SamenOud, verder over het voetlicht te brengen en uit te rollen. Kijk voor meer informatie op de website van BeterOud.

Ga naar NPO website